Houd bij het inpakken van je auto ook plaats vrij voor zaken die je kunnen helpen als je onderweg onverwachts pech krijgt.

 

Reservewiel

Steeds meer nieuwe auto’s hebben geen reservewiel aan boord, maar een plakset. Dat spaart gewicht en scheelt ruimte, maar een lekke band repareren wordt er niet eenvoudiger op. Strand je in het buitenland en biedt zo’n plakset geen soelaas, dan valt het niet mee om ter plekke een reservewiel te vinden. Daarom kun je hem maar beter bij je hebben.

Krik

Heb je eenmaal een reservewiel aan boord, zorg dan ook dat je de benodigde krik bij je hebt. Zonder kun je alsnog je reis niet vervolgen.

Kruissleutel

Zeg je reservewiel, dan zeg je niet alleen krik, maar ook kruissleutel. Hoe krijg je anders de wielbouten in je wiel los?

Handschoenen

Moet je onderweg een band wisselen, dan gebeurt dat negen van de tien keer op een plek waar geen schoon water voor handen is. Een stel handschoenen biedt uitkomst. Kies wel voor een latex paar; die houden je handen niet alleen schoon, maar je voelt ook nog eens wat je aan het doen bent.

Schroevendraaier

De wielmoeren zitten bij sommige auto’s verstopt achter een wieldop. Het is geen gemakkelijke opgave om zo’n dop van een (lekke) band te trekken. Vaak zitten ze vastgekoekt door vele kilometers rijvuil. Door een schroevendraaier achter de dop te zetten, krijg je hem alsnog los.

Jerrycan

Heb je de afstand tot het volgende tankstation te ruim ingeschat, dan zul je de resterende (kilo)meters moeten lopen. Een jerrycan tussen je bagage voorkomt dat je er bij de pomp eentje moet kopen. Daar zijn ze erg duur.

Startkabels

Wil je auto niet starten, dan kun je hem met behulp van de auto van je buurman (al dan niet op de camping) weer aan de praat krijgen. Als je tenminste een set startkabels bij je hebt! Advies van de Wegenwacht: kies altijd een paar met een koperen kern. Zo weet je zeker dat de kabels doen waarvoor je ze hebt gekocht.

Zaklantaarn

Het is niet te hopen, maar je kunt natuurlijk ook pech krijgen in het donker. Een sterke zaklantaarn zorgt dat je jezelf dan alsnog kunt redden.

Deken

Een deken aan boord dient meerdere doeleinden. Val je stil en is het koud, dan houdt een deken je warm. En moet je onverhoopt een band wisselen, dan kun je hem mooi onder je knieën leggen.

Honda Assistance

Kom je er zelf niet uit, dan kun je dankzij de Honda-Assistance altijd terugvallen op de pechhulp. In binnen- én buitenland!