Al rijdend door Europa ontkomt u er bijna niet aan: tol! Veel landen heffen op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol of hebben een vignetplicht.

Vignetten voor Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland
bestelt u bij de ANWB

 

 

Vignet Oostenrijk

Een vignet is voor toeristisch en zakelijk verkeer op de Oostenrijkse snelwegen verplicht om te hebben. Dit vignet is verkrijgbaar in Oostenrijk bij alle snelweggrensovergangen en in Nederland bij de ANWB. De sticker dient op de ruit te zitten voor u de grens met Oostenrijk passeert. Er zijn verschillende vignetten voor auto en motor. Verder is een vignet voor verschillende periodes te verkrijgen, te weten, 10 dagen, 2 maanden en een jaar.

Meer informatie

Vignet Zwitserland

Een vignet is voor alle Zwitserse autosnelwegen (Nationalstrassen) verplicht, ook voor aanhangers en caravans. Het vignet is in Zwitserland o.a. verkrijgbaar bij alle snelweggrensovergangen en in Nederland bij de ANWB. Ook hier dient de sticker op de ruit te zitten voor u de grens met Zwitserland passeert. Er worden hoge boetes uitgeschreven wanneer blijkt dat het voertuig en of aanhanger niet is voorzien van de juiste sticker. Zwitserland kent maar 1 vignet en die is een heel kalenderjaar geldig.

Meer informatie

Tolbadge Frankrijk

Met de Liber-t tolbadge rijdt u zonder te wachten door de tolpoortjes op het gehele Franse snelwegennetwerk. U betaalt elektronisch tol. Dat betekent: geen wachttijden, tolwegkaartjes en wisselgeld meer op tolwegen.

Kosten tolbadge Frankrijk:

– Aanschaf badge: € 9,50 ledenprijs, € 11,- niet ledenprijs.
– € 2,50 abonnementskosten per maand (alleen in de maanden dat de badge wordt gebruikt).
– De geldende toltarieven.

 

De tolbadge Frankrijk is zowel verkrijgbaar in de ANWB Winkels als online in de ANWB Webwinkel. U krijgt in de winkel de tolbadge direct mee. Vergeet niet een bankpas en geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Bij een online bestelling ontvangt u na bestelling van de tolbadge een mail met verzoek om deze te registreren. Doe dit gelijk! Er wordt geen tolbadge verzonden zolang de registratie niet is voltooid!

 

Meer informatie

Mileusticker Duitsland

Een milieusticker is in sommige gebieden van Duitsland verplicht. Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde “Umweltzones”: zones die als doel hebben de luchtkwaliteit te bevorderen. U mag het bewuste gebied alleen inrijden wanneer uw voertuig (personenauto, camper, bedrijfswagen of autobus) een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie behorende bij die Umweltzone. Steeds meer steden en gebieden in Duitsland zijn Umweltzones geworden. Dus reist u naar Duitsland informeer dan tijdig of uw auto voorzien moet zijn van een milieusticker.

> Meer informatie

Direct bestellen


Milieusticker voor stadscentra Duitsland

Umweltplakette voor Duitse milieuzones

Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde “Umweltzones”. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo’n gebied alleen inrijden wanneer uw auto een milieusticker heeft. Deze milieustickers (Umweltplaketten) kun je online aanvragen, maar ook persoonlijk in de ANWB-winkel bestellen. De sticker wordt dan binnen 5 werkdagen thuisgestuurd.

milieusticker-duitsland-620x298


De gebieden waarvoor beperkingen gelden (Umweltzone), zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker (Umweltplakette) die u nodig heeft om die zone in te mogen rijden. Heeft je voertuig niet de getoonde sticker, dan mag je dat gebied dus niet inrijden. Ook voertuigen met een buitenlandse registratie, zoals bijvoorbeeld een Nederlandse, moeten een milieusticker hebben om dat gebied in te mogen.

Alle milieuzones in Duitsland hebben inmiddels de gele sticker als minimumeis. De rode sticker heeft dus geen functie meer en wordt niet meer aangeboden.

Aangezien er geen autosnelwegen zijn in Duitsland die onderdeel zijn van een Umweltzone heb je voor doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig.

Wanneer heb ik geen milieusticker nodig?

Wanneer u buiten de milieuzones blijft, zoals op de snelwegen, dan heb je geen milieusticker nodig.
Verder is in de volgende gevallen / bij de volgende voertuigen geen milieusticker nodig:

  • snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters en driewielige voertuigen
  • landbouwtractoren
  • mobiele machines en apparaten
  • werkverkeer
  • voertuigen van hulpdiensten
  • voertuigen van personen met een lichamelijke beperking, in het bezit van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart (LET OP: wel duidelijk zichtbaar achter de voorruit plaatsen).
  • in de EU geregistreerde voertuigen met een historisch kenteken van tenminste 30 jaar oud en voorzien van een “H”-kenteken of rode “07”-kenteken.
  • in Nederland geregistreerde voertuigen met een blauwe kentekenplaat (d.w.z.  een datum eerste toelating van vóór 01-01-1978),  in oorspronkelijke staat of dusdanig gerestaureerd.