In Nederland hoef je alleen een gevarendriehoek in je auto te hebben, maar in het buitenland gelden vaak strengere eisen. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholtest of veiligheidshesjes. Bekijk hier wat verplicht is in de populaire Europese vakantielanden.

Elk land heeft zijn eigen regels. In het ene land is het bezit van bijvoorbeeld een hesje verplicht (voertuig eis) en in het andere land het gebruik van het hesje (verkeersregel). De vraag die vaak aan de ANWB wordt gesteld, is of een gevarendriehoek en een veiligheidshesje verplicht aanwezig moeten zijn in auto’s met een Nederlands kenteken. Wanneer regelgeving niet van toepassing is op een Nederlands gekentekende auto dan staat dit in het overzicht met een * aangegeven. Plaatselijke politie houdt daar niet altijd rekening mee, met onaangename discussies en soms zelfs een boetes tot gevolg.

Veel problemen zijn gemakkelijk te voorkomen door je aan de regels te houden van het land dat je bezoekt. Dit geldt niet alleen voor verkeersregels, maar ook voor zogenoemde uitrustingseisen zoals bijvoorbeeld de gevarendriehoek, hesjes,verbanddoos en reservelampjes. 

 

Deze informatie is gebaseerd op de informatie die in april 2015 bij de ANWB bekend was.

let op:

In Spanje is het verplicht een reservewiel en gereedschap voor het monteren, in de auto te hebben. Een reparatieset voor de banden is ook toegestaan.