In veel landen ben je (deels) aansprakelijk voor een schade als je bij winters weer op zomerbanden rijdt. Er is immers minder grip op de weg. Hierdoor is de remweg langer en kan de auto gemakkelijker in een slip raken. Ook is er de kans op een verkeersboete. Hoe werkt dit precies?

Boete

Winterbanden aansprakelijkheid
Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat wel verplicht is, heeft niet alleen een boete tot gevolg, maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. De boete verschilt per land. Duitsland kent een vast bedrag: € 40, bij hinder of gevaarzetting is de boete € 80 en 1 strafpunt (bedragen vanaf 4-12-2010). In Oostenrijk is de boete € 35, maar bij gevaarzetting kan hij oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van de auto. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.

Winterbanden en aansprakelijkheid

Als je betrokken raakt bij een ongeval en het ongeval is mede te wijten aan het niet rijden op winterbanden, kan dit leiden (mede-)aansprakelijkheid voor schade. Dit omdat in winterse omstandigheden een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties. Er is immers minder grip op de weg en ook de remweg is langer. Het gevolg is dan dat de schade niet volledig wordt vergoed en dat de verzekeraar een deel van de schade van de ander moet vergoeden.

Dit geldt in Duitsland, maar ook in andere landen kan dit het geval zijn. Oostenrijk en Zwitserland kennen eigenlijk dezelfde regels als Duitsland. Frankrijk stelt in winterse gevallen winteruitrusting verplicht en daarmee kan ook (mede)aansprakelijkheid neergelegd worden bij degene die niet aan de wettelijke verplichting voldaan heeft. Ook in Finland en Noorwegen zijn winterbanden of winteruitrusting verplicht, en kan er (mede)aansprakelijkheid voortvloeien uit het niet rijden met winterbanden als de omstandigheden dit vereisen. In Italië en Zweden kan het niet gebruiken van winterbanden ook een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. In het ergste geval krijg je een deel van je (letsel)schade niet vergoed omdat u medeaansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.