Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden. Omdat die per land verschillen, maakten wij een overzicht van de regels voor het gebruik van winterbanden – en ook sneeuwkettingen en spijkerbanden – per land. In dit overzicht Winterbanden buitenland verwijzen we naar pagina’s per land.

Winterse omstandigheden

Winterbanden buitenlandSommige landen hebben een vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn, in andere hangt dat af van het winterse weer. Dan moet je dus in ieder geval bij sneeuw, ijs of gladheid op winterbanden rijden. Vaak in combinatie met andere winteruitrusting, zoals voldoende antivries-ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers of zelfs een sneeuwschep.

Winterbanden zijn inmiddels in de meeste Europese landen uitsluitend die banden met het sneeuwvloksymbool, maar soms volstaat de vermelding M+S.

verkeersbord sneeuwkettingen verplicht Noten

1. Maximale snelheid met sneeuwkettingen 50 km/h
2. Verplicht als je geen winterbanden hebt
3. Zorg je op zomerbanden voor hinder op de weg, dan kun je een boete krijgen
4. Half oktober tot eind april in het Poolcirkelgebeid (Lapland, Rovaniemi)
5. All seasonbanden zijn ook toegestaan
6. Buiten deze periode verplicht bij winterse omstandigheden

Sneeuwkettingen, spijkerbanden en aansprakelijkheid

Voor campers gelden dezelfde regels als voor personenauto’s. Voor caravans bestaat er geen verplicht gebruik van winterbanden, maar het levert wel een betere wegligging op bij winterse omstandigheden.

Vooral in Scandinavische landen worden spijkerbanden gebruikt. Er zullen niet veel Nederlanders zijn die daarmee rond rijden, maar waar relevant noemen we de regels wel.

Het niet gebruiken van winterbanden als dit wel verplicht is, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Ook is er de kans op een verkeersboete.

Ook de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In veel wintersportgebieden geldt bij sneeuwval en daarna de verplichting sneeuwkettingen te gebruiken.