Winterbanden in Italië

Voor het gebruik van winterbanden in Italië geldt geen algemene verplichting. Op bepaalde wegen kan winteruitrusting verplicht zijn, maar dat wordt dan door middel van een verkeersbord aangegeven. In de Aostavallei geldt wel een algemene verplichting voor winterbanden.

Winterbanden in Italië

Er bestaat geen algemene winterbandenplicht in Italië. Winterbanden zijn echter van 15 oktober tot 15 april wel verplicht op de Brenner auobahn A22 en in de Aostavallei. In andere delen van Italië kunnen op bepaalde wegen winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan door een verkeersbord aangegeven. In Italië geldt een minimale profieldiepte voor alle banden van 1,6 mm, maar onder de 4 mm verliest een winterband zijn winterse eigenschappen. Daarom raden we aan om een band met een profieldiepte van minstens 4 mm te voeren. Wie niet voldoet aan de verplichting, riskeert een boete.

Sneeuwkettingen in Italië

Er bestaat in Italië geen algemene verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen. Wel is er een aantal wegen waarop sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt door een verkeersbord aangegeven. De maximumsnelheid bij gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Rijden met winterbanden in de zomermaanden

Het Italiaanse Ministerie van Infrastructuur en Transport heeft bepaald dat in Italië met ingang van 15-05-2014 speciale winterbanden tijdens de zomermaanden niet meer gebruikt mogen worden. Dit geldt ook voor Nederlandse motorvoertuigen.

Het betreft geen algeheel verbod op het rijden met winterbanden in de zomer.

M+S symbool winterbandenOp welke banden is het verbod van toepassing

Vanaf 15 mei mag op de Italiaanse wegen niet meer worden gereden met winterbanden met een hogere snelheidsindex (vanaf R), die lager is dan op de op het kentekenbewijs aangegeven snelheidsindex.

Het verbod is niet van toepassing op winterbanden die als snelheidsindex “Q” of lager hebben en die vaak voor campers of terreinvoertuigen worden gebruikt, voor zover de snelheidsindex op het kentekenbewijs wordt bereikt of overschreden.

Er mag in de zomermaanden in Italië alleen met winterbanden worden gereden, als deze een snelheidsindex hebben die minimaal overeenkomt met de op het kentekenbewijs aangegeven snelheidsindex. Dit geldt ook voor all-seasonbanden of vierseizoenenbanden met M+S aanduiding.

Het snelheidssymbool is de laatste letter op de band en kan daar worden afgelezen.

Wie deze regeling overtreedt riskeert een boete van € 419,- tot € 1.682,-. Bovendien kan het voertuig in beslag genomen worden.

Vakantiegangers die in de zomer in Italië met winterbanden willen rijden, zouden vóór vertrek dus moeten checken of de bandenindex en de gegevens op het kentekenbewijs met elkaar overeenkomen.