Winterbanden in Noorwegen

Noorwegen ligt dichter bij de poolcirkel dan ons land. De regels voor winterbanden in Noorwegen, maar ook voor sneeuwkettingen en spijkerbanden, zijn dan ook uitgebreider.

Winterbanden in Noorwegen

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht voor voertuigen combinaties onder de 3.500kg. Wel hebben bestuurders wel de plicht ervoor te zorgen dat hun auto bij winterse omstandigheden is voorzien van banden die voldoende grip op het wegdek hebben.

Aangeraden wordt dus om in Noorwegen winterbanden te gebruiken tijdens het winterseizoen. De minimale profieldiepte voor winterbanden op voertuigen lichter dan 3.500kg is 3 mm.

Het gebruik van winterbanden is wel verplicht voor combinaties boven de 3.500kg. De verplichting geldt van 15 november tot en met 31 maart. De winterbanden moeten in dat geval voorzien zijn van een M+S logo en de minimale profieldiepte is 5 mm.

 

Sneeuwkettingen verplicht in Noorwegen

In het winterseizoen is bij winterse omstandigheden (als er sneeuw of ijzel op de weg ligt) het gebruik van sneeuwkettingen verplicht voor voertuigen met zomerbanden.

Extreme omstandigheden

Bij extreme weersomstandigheden is het op veel wegen in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden. Zo’n groep bestaat meestal uit tenminste tien auto’s en wordt voorafgegaan door een sneeuwruimer, achteraan rijdt een tweede hulpvoertuig. Sommige wegen zijn ‘s nachts helemaal afgesloten tijdens deze omstandigheden.